2013. szeptember 26., csütörtök

St. Martin, SzG3

Összefoglaló jellegű beszámolók Ausztriáról:

Tabor
Ez a blog azért született meg, mert elsősorban nem turisztikai lehetőségeket kívánok itt bemutatni, hanem egy igen szokatlan, de szerintem követendő példát, amit a sógoroknál láttam. Ez a Szent Márton alapítvány által üzemeltetett iskolahálózat. Azt nem tudtam kideríteni, hogy van-e köze a Szombathelyen (akkor Savaria) született Szent Mártonhoz, de ennek végül is nincs jelentősége. Ami különlegessé teszi az egészet, az az, hogy Ausztriában szinte mindenhol felújított kastélyokban oktatnak és szerintem egy Magyarországon ismeretlen formában. Ugyanis a képzés 2-3 éves, elsősorban mezőgazdasági és élelmiszer ipari képzéssel foglalkoznak, de van olyan hely, ahol gazdaasszony (háziasszony) képzés is folyik, de más szakmunkásokat is képeznek. Itthon szinte felfoghatatlan körülmények között tanulnak a diákok és igen érdekes a filozófiájuk is, amit ehhez alkalmaznak:
1. olyan környezetet teremtenek, amely érzékeli a diákok személyiségét, erre támaszkodik, fejlesztik az egyéniségét, de arra is megtanítják, hogy közösséghez is tartozik egyben.
2. az Alapítvány pozitív életvezetési tanácsokkal látja el diákjait és serkenti a folyamatos továbbképzésre.
3. tiszteletben tartják a személyi értékeket, fokozottan előtérbe helyezik a toleranciát, a szolidaritást és biztatják a diákokat a személyes társadalmi szerepvállalásra.
4. ellenőrzik és optimalizálják a tanítást.
5. az iskola vezetősége komolyan foglalkozik a problémákkal és az aggályokkal.
6. az iskola valamennyi résztvevője (tanárok, diákok) fenntartja a nyitott, őszinte, átlátható megközelítéseket.
7. közösen szabályokat dolgoznak ki és ezekhez ragaszkodnak.
8. egyértelműen meghatározzák a kereteket és a határokat.
9. motiválják a hallgatókat, diákokat.
10. elsődlegesnek tartják a szülők felelősségét a gyermekük oktatása ügyében és számítanak aktív részvételükre az iskola életében és támogatásában.
Ezeket a pontokat az Alapítvány honlapjáról magyarítottam. Szerintem van benne némi követendő és hasznosítható vállalás, szerintem ez különösen vonatkozik a 10. pontra (2013-at írunk most). És az az igazság, hogy az osztrákoktól el is hiszem, hogy ezt komolyan gondolják.
Először Halbenrain-nál bukkantam arra a kiterjesztésre, hogy St. Martin, de akkor még fogalmam sem volt, hogy ez mit jelent. Azt hittem, hogy ez valami helyi szent neve, amit belevettek az iskola nevébe. De egyre több helyen bukkantam erre a névre, így elkezdtem utána nézni az interneten, hogy mi is ez. Ekkor derült ki ennek az Alapítványnak a léte és a hozzá kapcsolódó iskolahálózat nagysága is. Ha nem is tudatosan (inkább a helyek kastély volta miatt) el kezdtem ezeket megkeresni. Ekkor derült ki, hogy a központjuk Grácban található, a Szent Márton kastélyban (van itt egy Szent Márton templom is). Turisztikailag nem túl jelentős helyek, mivel iskola van bennük, de szerintem ennek ellenére többet érdemes megnézni, ha éppen útba esik. A gráci központtal kezdem a bemutatást, a többi helyet ABC sorrendben helyezem el (nem igazán változtattam a leírásokon, így némelyik hivatkozik korább bejegyzésekre, vagy esetleg más ellentmondás van, de ez van, ha lesz időm, majd kiküszöbölöm).
Itt felteszek egy képet, amiről látható, hogy milyen kiterjedt a hálózata (elsősorban kelet Ausztria, de van iskolájuk Tanzániában és Paraguayban is (sajnos a kép nem túl jó, mivel egy kapualjban volt, de az üveg miatt nem tudtam vakuzni, de azért látni, hogy sok helyen letelepedtek):

 az iskolák elhelyezkedése

Vissza a főoldalra (katalógus)

Grác (Graz), Schloß St. Martin (Fachschule für Land- und Ernährungswirtschaft): 



Ezen a hétvégén (2013. július) csak úgy bementem Grácba sétálgatni, nagyon jó volt. Igazából ezt a kastélyt akartam megkeresni, mert ez még hiányzott a kollekciómból, pedig tudtam, ez sem múzeum kastély. Viszont rendkívül látványos és mint kiderült, itt van a központja a korábban már jelzett St Martin iskolahálózatnak. Ez a hálózat valószínűleg a kastélyról lett elnevezve, mivel ez a tényleg St. Martinnak nevezett kastély. Sajnos itt megint előkerült a sógorok egyik gyenge pontja, a tájékoztatás. Maradjunk annyiban, hogy legalább plusz fél órába került idetalálni ahhoz képest, mintha lenne egy normális irányítás. Ebben az a legaranyosabb, hogy az elején pontosan megmondják, hogy merre kell menned, de ahogy közeledsz a cél felé, előbb utóbb megszűnnek ezek a jelzések és aki ismeri az osztrák úthálózat sűrűségét, az tudja, hogy pont itt lenne a legfontosabb lenne irányítás. Ezen a napon három! kastély mellett mentem el úgy, hogy semmi nyomukat nem találtam, pedig az autóatlasz szerint ott kellett volna lenniük. Ha nem az út mellett vannak, akkor gyakorlatilag nem fellelhetőek.
De vissza ehhez a kastélyhoz. Ha korábban azt írtam, hogy a St. Martin hálózatban tanulók irigylésre méltó helyeken tanulnak, akkor most mit mondjak, amikor ez a hely még a többit is felülmúlja. Nálunk egy ilyen hely minimum 4 vagy 5 csillagos szálloda lenne. Már más helyen is tapasztaltam, úgy van otthagyva mondjuk egy kastélyszálló, mintha 1 percen belül jönnének a vendégek, amúgy személyzetet sehol nem látni. Itt s ez a helyzet, a porta, a recepció zárva, személyzet és a diákok sehol, de nézzétek meg a képeket, az 1. emeleten is az asztalok fehér terítőkkel, a muskátlik minden folyosón és senki nem lopja el, vagy teszi tönkre. Szerintem tegnap sem volt ott a teljes személyzetből senki (ezt az állapotot mi mikor fogjuk elérni, hogy otthagyunk valamit és még másnap is meg van?). A kapu alatt van egy térkép, Stájerországban van vagy 15 iskolájuk, de jelen vannak Afrikában és Dél Amerikában is. Egyszerűen jó volt itt lenni, még ha csak a kívülről tudtam a kastélyt megnézni.

 Schloß St. Martin
Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
 Schloß St. Martin
Schloß St. Martin

Deutschlandsberg, Schloß Frauenthal-St. Martin:



Deutschlandsbergben és körülötte több kastély és vár található. Az idő rövidsége miatt nem tudtam mindet felkeresni, így úgy döntöttem (az ahogy puffan úgy esik szellemében), hogy amelyet könnyen megtalálok, azt megtekintem, amit nem, az kimarad, talán egy későbbi időpontban be tudom iktatni. Mivel ez a kastély már az országútról látszott és kivételesen tábla is mutatta, így még a város előtt betértem ide.
Maga a hely nagyon régi, a római korra vezetik vissza (ez az egész városra igaz). Érdekesség, hogy ellentétben az utóbbi időkben meglátogatott helyekkel, még a jelenleg Szlovéniában találhatóknál is, amelyek gyakorlatilag német nyelvterületűek voltak az I. VH-ig, ez a rész pont a bajor - szláv területek határánál volt található, ezért sokáig kétnyelvű volt. A hely neve régies helyesírással (Vraundorf) Vidéki asszony volt. Később a hely St. Ulrich nevet kapta. Többszöri tulajdonos csere után a Liechtenstein család tulajdona lett, akik most is a kastély tulajdonosai. Rövid ideig a Batthyány család tulajdonában is volt. A kastélyt az 1969 é 1970 között helyreállították, jelenleg mezőgazdasági és élelmiszer ipari iskola működik benne. Az iskola nevében felbukkan a St. Martin (Szent Márton) név is, ez úgy látszik, hogy egy hálózat neve, mivel több olyan kastélyban lévő iskola nevében már előkerült, ahol valamilyen rövidtávú, de hasznos oktatás folyik (elsősorban háztartási, mezőgazdasági és élelmiszer ipari ismeretek és mindig az iskola nevének a legvégére teszik oda ezt a kiegészítést). Elég sok kastély tartozhat hozzájuk, mert csak ezen kis területen több ilyenbe belefutottam. 
A kastély parkjából kialakítottak egy hatalmas golfpályát (vagy még területeket is csatoltak hozzá?), ami igen dekoratív és szép. Jó sokan golfoztak rajta.

 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
Schloß Frauenthal
 a kastély parkja
a kastély parkja
 a golfpálya
a golfpálya

- Halbenrain, Schloß Halbenrain-St. Martin:


Ez most egy olyan kastély, amiről az interneten semmit nem tudtam kideríteni (mármint a történelméről), nem tudni, hogy ki(k) volt(ak) a tulajdonos(ok), stb. Viszonylag könnyen megközelíthető, mivel a főút mellett található, jelenleg mezőgazdasági szakiskola működik benne (St. Martin Alapítvány által). Mellette egy szép templom található, de ebből is több ezer van a sógoroknál. Nem túl vonzó turisztikai célpont.

 Schloß Halbenrain-St.Martin
 Schloß Halbenrain-St.Martin
 Schloß Halbenrain-St.Martin
Schloß Halbenrain-St.Martin

Petzeldorf bei Fehring, Schloß Stein-St. Martin:


Ez a kastély arra példa többek között, hogy közösségi célokra is lehet magas szinten kihasználni a történelmi örökségeket. Itt most a hazai példákra gondolok, ahol kastélyok lehettek magtárak, TSZ központok, istállók, stb., és ezzel együtt hagyták lerohadni. Most tele vagyunk sok redves kastéllyal. Na de nem erről írok most. Amikor először voltam itt, akkor éppen átépítették a kastélyt és a kivitelezés minőségéből arra következtettem, hogy egy szálloda lesz belőle. de kiderült, hogy nem így van. Jelenleg egy igen hosszú nevű iskola székel itt: Fachschule für Land- und Ernährungswirtschaft St. Martin. Az elnevezés azért érdekes, mert ez egy kiterjedt iskolahálózat Ausztriában, amely elsősorban gazdálkodási és mezőgazdasági ismereteket oktat. A St.Martin végződés keltette fel a figyelmemet és kiderült, hogy egy másik részlegük működik a már általam korábban felkeresett Schloß Halbenrain (Halbenrain, Bad Radkersburg mellett) kastélyban. A kivitelezés elkészült és amit így kívülről látni lehet az az, hogy a leendő diákok elképesztő minőségű körülmények között tanulhatnak. Az interneten található (lilás) terrakotta színét is megváltoztatták, egy sokkal barátságosabb bézs színe lett. A kastély mellett egy szupermodern kollégium is található. 
Maga a kastély igen régi eredetű, az első leírások 1170-ben már említik. Kivételesen viszonylag nyugodt volt a történelme. 1776-tól közigazgatási központ lett, elsősorban Fehring-i árumozgásokat koordinálta. Ennél többet nem lehetett összeszedni az internetről.

 Schloß Stein
 Schloß Stein
 Schloß Stein
 Schloß Stein
 Schloß Stein
 Schloß Stein
 Schloß Stein
Schloß Stein

Stocking bei Wildon/Neudorf, Schloß Neudorf-St. Martin:



Ismét egy St. Martin kastély-iskola, tehát oktatási célokat szolgál. Ráadásul egy olyan helyen van, amit véletlenül nem lehet megtalálni. Viszont egy dolog miatt érdemes ide jönni (ha valaki a környéken jár), az a kastély parkja. Magáról a kastélyról nem fogok sokat írni, a szokásos menetrend, sok tulajdonossal. Zárt, kétszintes, reneszánsz árkádos kastély. A külleme viszonylag egyszerű. A kastély mellett egy nagyon szép park található, tavakkal, hatalmas ősfákkal. Miután a terület nincs bekerítve, szerintem a park szabadon látogatható, nincs kirakva a szokásos Magánterület tiltó tábla sem.

 Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin
Schloss Neudorf - St. Martin
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
 Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark
Schloss Neudorf - St. Martin, a kastélypark

Ide még felteszek néhány iskola-kastély helyet, egyrészt nemcsak a St Martin Alapítványhoz tartoznak ilyen iskolák, hanem más "cégek" is működtetnek ahhoz hasonlóakat, itt inkább a jó hasznosítás miatt adom meg ezeket (mint talán követendő példák), meg ha valaki turisztikai célból szeretné felkeresni, nem biztos, hogy arra alkalmasak:


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése